BLANIK Купа 2016: Марјан Ивановски од АК Штип беше апсолутен победник

Пред Европскиот шампионат 2015 Рака плови и словенечкиот државјанин
март 17, 2016
Крушево домаќин на 16то светско првенство во параглајдерство
февруари 25, 2017

BLANIK Купа 2016: Марјан Ивановски од АК Штип беше апсолутен победник

Марјан Ивановски од Аеро клубот “Штип” е победник на 11-от “Blanik куп” во 2016 година, што се одржа 27.August, на аеродромот Uriah во Приедор.

Ивановски беше апсолутен победник во поединечна конкуренција, најдобар на натпреварот за Република Српска беше Дамир Dracik член на АК “Приједор” и Аладин Mujačiḱ на АК “Bihaku” за Босна и Херцеговина.

blanik-kup-2016-pocetak-1

Победниците во екипна конкуренција, гостите на АК “Meǵumurje”.

На натпреварот учествуваа 32 пилоти од Полска, Македонија, Србија, Словенија, Хрватска, Црна Гора и Босна и Херцеговина. Организаторот на 11-ти “Blanik куп” беше Аеро клубот “Приједор”, под покровителство на Владата на Република Српска и на градот Приедор.

blanik-kup-2016-pocetak-6

Овој традиционален натпревар е во континуитет одржува 11 години и е единствен од ваков вид во Босна и Херцеговина, за да одговара во прецизно слетување на мулти-опрема едрилица “Blanik L-13 двосед кој се користи за обука, спорт и акробатски летови. На на целта на натпреварот е прецизно слетување на едрилица, која ќе биде поблиску до една замисли линии, и секој се пресели од нула пред или по оваа линија носи казни.

14102519_750822191722899_1944464431854922716_n