Извештај за Реализација на Ваучер во Спорт 2020

Ранг Листи за Ваучер во Спорт 2021
јануари 26, 2021
Извештај за потрошени средства од Ваучер во Спорт 2021
март 15, 2021

Извештај за Реализација на Ваучер во Спорт 2020

Извештај за потрошени средства од Ваучер во спорт за:

а) Воздухопловна Федерација на Македонија

б) Воздухопловни клубови

в) Индивидуални спортисти

 

Воздухопловна федерација  е сопственик на Ваучер  за користење на средства од  даночно ослободување за 2020 година  :

 

Назив на донатор Архивски бр. На договор Износ на Ваучер
Текноксгруп Македонија 0307-101 од 28.10.2020      300.000
Пивара Скопје МК20Ц0005070012572 од 29.12.2020      135.740
Стопанска Банка Скопје 05-1049 од 30.12.2020      760.000
Вкупно:                                                                                                 1.195.740

 

 • Наративен дел:
Реализирани активности за кои се доделени средствата:

Управниот Одбор на Воздухопловна Федерација на Македонија на одржана седница на ден  12.03.2021 донесе одлука за следната распределба на средства од Ваучер:

1.3.1 За организација на државен Бланик Куп во прецизно слетување со едрилици на АК Куманово му се доделени 122.040 денари Натпреварот се одржа на спортски аеродром Аџи Тепе во Куманово во организација на Аеро Клуб Куманово со учество на домашни натпреварувачи.

1.3.2 За поправка на кровна конструкција на спортски хангар на АК Штип му се доделени 270.000 денари

1.3.3 За назив Организација на меѓународен натпревар во РС Македонија за набавка на тракери (ГПС уреди) и опрема за потребите на Спортско Моделарство уплатени се 175.000 денари

1.3.4 За членарина кон Светската Воздухопловна Организација се уплатени 142.086 денари

1.3.5 За назив Организација на меѓународен натпревар во РС Македонија за набавка на тракери (ГПС уреди) и опрема за потребите на Параглајдинг уплатени се 215.000 денари

1.3.6 За исплата на хонорар на Агенција за авторски права уплатени се 207.000

1.3.7 За покривање на дел од комунални трошоци за канцеларија уплатени се 56.296

1.2

Субјекти кои се опфатени со доделените средства:

           

Клубови членки на ВФМ:

 1. Аеро Клуб Куманово
 2. Аеро Клуб Штип
 3. Спортско моделарство клуб Фил Феникс
 4. Параглајдинг Клуб Екстрема
 5. Стручен штаб на ВФМ
 6. Канцеларија на ВФМ

 

1.3 Финансиски дел:

 

 

Детален приказ на потрошените финансиски средства од Ваучер за спорт 2020

 

1.3.1 Уплата за организација на државен Бланик Куп во прецизно слетување со едрилици

 

Авио Гориво профактура бр. 15380 Макпетрол…………………………………119.040

Хонорар за организација…………………………………………………………………….3.000

 

1.3.2 Уплата за поправка на кровна конструкција на спортски хангар фактура бр. 0017-21 Жица-монт Капитал ДООЕЛ………..(320.296 вкупно)………………………………………………………………………………………. 270.000

 

1.3.3 Фактура за Организација на меѓународни натпревари за ГПС тракери и друга опрема за потребите на Спортско моделарство……………………………………………………………………………………175.000

 

1.3.4 Уплата на членарина кон Светската Воздухопловна Организација (ФАИ) Вкупно 200.000 од кои уплатени од Ваучер……………………………………………………………………………………………140.686

Банкарска провизија…………………………………………………………………………..1.400

 

1.3.5 Фактура за Организација на меѓународни натпревари за ГПС тракери и друга опрема за потребите на Параглајдинг…………………………………….215.000

 

1.3.6 Исплатa на хонорар на Агенција за авторски права…………………207.000

 

1.3.7 Уплата за комунални трошоци за канцеларија………………………….62,975

Бруто плата за генерален секретар                     40.364

ЕВН фактура за потрошена струја                        3.965

Декларација за хонорар за одржување хигиена  1.667

Декларација за хонорар за одржување хигиена  1.667

ЕВН фактура за потрошена струја                          5.669

Телеком                                                                          1.132

Банкарска провизија                                                  1.832

      ЕВН  струја                                                            5.488

Телеком                                                                           1.191

ВКУПНО………………………………………….1.119.101

б) ИЗВЕШТАЈ ЗА ПОТРОШЕНИ СРЕДСТВА ОД ВАУЧЕР ВО СПОРТ ЗА ВОЗДУХОПЛОВНИ КЛУБОВИ

Клубови Корисници на Ваучер 2020

 1. Аеро Клуб Куманово – не успеа да реализира Ваучер
 2. Аеро Клуб Охрид – не успеа да реализира Ваучер
 3. АК Витачево, Кавадарци – 
  – Фактура за набвка на авиони———————————3609еур или 222.267 денари
 4. Фил Феникс, Прилеп –

  ПејПелкодАлтиметри 15.521,00
  Алиекспрес Термометар 1.213,00
  ПејПaл, кабел и мерач за притисок 2.772,00
  Струја 1.504,00
  Струја 819,00
  Платформа за дронови за светски куп 12.800,00
  Додатоци за компјутери 4.950,00
  Hobi King – 10 spidkontroleri 17.008,00
  Книговодство и завршна 8.100,00
  Патнидневниза 2020 и 2021 година 55.000,00
  Ангажиранолице по договор 30.000,00
  Вкупно 149.687,00
  Персоналенданок 3.333,00
  Вкупно 153.020,00
  провизија 1.019,00
  Вкупнофинал 154.039,00
  Рекапитулација влез излез
  Наменска сметка – салдо 01.01. 181.210,00
  Платено преку жиро сметка 154.039,00
  Сметки
  Авто гориво 18.171,00
  Алат 3.300,00
  Храна тренинг 1.938,00
  Храна собир 2.610,00
  Вкупно   180.058,00
  Остаток за функционирање на  сметка 1.152,00  
 5. Скај но Лимит, Прилеп –
  – 
  Седиште за параглајдер резервни падобрани 2 и јаже за параглајдер—-1014 еур или…. 62.412 денари
  – Царински давачки ————————————————————————————-20.859
  – ДХЛ услуги ————————————————————————————————3.478
  – Сметки за гориво—————————————————————————————-10.200
  – Банкарски провизии————————————————————————————-.000
 6. Делта, Прилеп – Од клубот Делта федерацијата доби известување по мејл дека средствата од Ваучер во спорт 2020 не се реализирани. Во прилог содржината на мејлот:
  “Параглајдинг Клуб Делта и неговите членови ги добија следните ваучери
  Параглајдинг Клуб Делта – ваучер 08-475/380 во вредност 300.000 реализиран од Стопанска Банка АД СкопјеБорјан Јованоски – ваучер 08-476/233 во вредност 150.000 реализиран од Авто Контрол Сервис дооелМартин Јованоски – ваучер 08-476/234 во вредност 100.000 реализиран 60% од Нетоптик дооел 40% од СОКО Горица дооелМиле Јованоски – ваучер 08-476/235 во вредност 100.000 реализиран од 60% од Канал16 доо 40% од Оки Доки Фоодс дооВладимир Неделковски – ваучер 08-476/237 вредност од 80.000 – реализиран од КТС-Македонија дооАлександар Ангеловски – ваучер 08-476/247 во вредност 30.000 – Не реализиранГлигор Зафиров – ваучер 08-476/245 во вредност од 30.00 – Не реализиранРеализираните ваучери успеавме да ги уновчиме во декември и до сега не се потрошени и сите сретства се на наменските сметки.
  Поради ситуацијата со ковид19 и зимската офф сезона не бевме во можност да ги потрошиме на начин на најефикасна помош за нашите спортски активности.
  За што подобро и по наменско искористување на овие средства планирано е истите да се потошат во вториот и третиот квартал оваа година за: набавка на спортска опрема, учество на светско првенство (мај – Франција), учество на светски куп (Италија,Србија) и др интернационални натрпевари, тренинзи и одржување и сервисирање на постоечката опрема.
  Штом средствата се потрошени за истите клубот и спортистите ќе испратат извештаии до Федерацијата.
  Поздрав Мартин.Поздрав
  Мартин.б) ИЗВЕШТАЈ ЗА ПОТРОШЕНИ СРЕДСТВА ОД ВАУЧЕР ВО СПОРТ ЗА СПОРТИСТИ
  1. Александра Уфцеска (Скај Но Лимит)
  – Фактура за Спортска опрема……………………………………………………………………….14.070
  – Кацига………………………………………………………………………………………………………….5.700
  2. Бојан Уфцески (Скај Но Лимит) – Не реализиран
  3.Александар Цветановски (АК Охрид)
  – ДПР преден дел на авион–2 парчиња—————————1200 усд——–60.578
  – Шипинг——————————————————————-55 усд———2.776
  – Тракер за модели на авиони—————————————–330 усд——–16.659
  – Шипинг———————————————————————5 усд———- 252
  4. Симона Тошеска (Фил Феникс)
  – Фискални за гориво, електронска дупчалка—————————————-7.248
  – Карбон———————————————————————————–24.582
  – Електронски компоненти од интернет———————————————-8.697
  5. Анастасија Пожарска
  – Фискални гориво————————————————————————-4.000
  – Лаптоп————————————————————————————-25.999
  -Медијапан за изработка на калапи за лиење—————————————20.100
  6. Зоран Петрески – Не реализиран
  7. Марјан Ивановски (АК Куманово)
  Договор за тренажна обука————————————————————30.000
  8. Анастас Божинов (АК Охрид)
  – Крила за модел на авион———————————————-320 усд——16.154
  -ДПР преден дел на авион———————————————-165 усд——–8.329
  – Опашка—————5 парчиња—————————————175 усд——–8.834
  – Ротор——————2 парчиња—————————————180 усд——-9.086
  – Шипинг——————————————————————–60 усд——-3.028
  9. Масин Климент (АК Охрид) – Не реализиран
  10. Небојша Стошиќ (АК Витачево)
  – Електронски тајмер 4 парчиња—————————————-846 еур—–52.011
  – РДТ9——————-2 парчиња—————————————-350 еур—–21.517
  – ГПС модул————4 парчиња—————————————-166 еур—–10.205
  11. Гоце Јосифовски (АК Витачево)
  – Рисивер——————————————————————–363.90 еур–22.452
  – Драјв за глајдери leopard lc 250-25 6 парчиња———————707.90 еур–43.673
  – РФ спинер—————————————————————–191.45 еур—11.781Спортисти од Клуб Делта од Прилеп:
  12. Борјан Јованоски – ваучер 08-476/233 во вредност 150.000 реализиран од Авто Контрол Сервис дооел
  13.Мартин Јованоски – ваучер 08-476/234 во вредност 100.000 реализиран 60% од Нетоптик дооел 40% од СОКО Горица дооел14. Миле Јованоски – ваучер 08-476/235 во вредност 100.000 реализиран од 60% од Канал16 доо 40% од Оки Доки Фоодс доо

  15. Владимир Неделковски – ваучер 08-476/237 вредност од 80.000 – реализиран од КТС-Македонија доо

  16. Александар Ангеловски – ваучер 08-476/247 во вредност 30.000 – Не реализиран

  17. Глигор Зафиров – ваучер 08-476/245 во вредност од 30.000 – Не реализиран

  Електронска порака од Мартин Јованоски од клуб Делта:
  Реализираните ваучери успеавме да ги уновчиме во декември и до сега не се потрошени и сите сретства се на наменските сметки.
  Поради ситуацијата со ковид19 и зимската офф сезона не бевме во можност да ги потрошиме на начин на најефикасна помош за нашите спортски активности.
  За што подобро и по наменско искористување на овие средства планирано е истите да се потошат во вториот и третиот квартал оваа година за: набавка на спортска опрема, учество на светско првенство (мај – Франција), учество на светски куп (Италија,Србија) и др интернационални натрпевари, тренинзи и одржување и сервисирање на постоечката опрема.
  Штом средствата се потрошени за истите клубот и спортистите ќе испратат извештаии до Федерацијата.
  Поздрав Мартин.